www.MOJEHOBBY.org

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje dotyczące strony wpisz swojego maila:


  

Aleksandretta Obrożna - papuga Azji

Występowanie

Alesandretta Obrożna występuje w Afryce Północnej i Środkowej, Indii, Birme oraz Chinach Południowych.

Wielkość

Aleksandretta Obrożna ma około 40-41cm

Zróżnicowanie płci

Ptaki odróżnia obroża, która występuje tylko u samców. Jednak może ona stać się widoczna dopiero po upływie dwóch lat i do tego okresu ptaki wyglądają identycznie.

Zachowania stadne

Aleksandretty Obrożne najlepiej utrzymać w parach w dużej wolierze pokojowej. Jeśli od początku przebywają w otoczeniu ludzi i otaczane są dobrą opieką, niezwykle mocno się oswajają i przywiązują, a nawet potrafią nauczyć się mówić, aczkolwiek niezbyt dobrze.

Warunki Utrzymania

Te barwne ptaki najlepiej się czują w przestronnej wolierze zewnęrznej wyposażonej w zabezpieczone przed chłodem i przeciągami domek nocny. Druciana siatka woliery musi być wytrzymała, gdyż w innym przypadku zniszczą ją całkowicie. Z tego samego powodu umiszczanie w wolierze roślin jest bezcelowe.

Temperetura Otoczenia

Aleksandretty Obrożne są wytrzymałe, lecz niezbyt odporne na działanie chłodnej i wietrznej pogody. Dla optymalnej kondycji ptaków niezbędny jest zabezpieczony przed przeciągami i chłodem domek nocny. 

Pożywienie

Ptakom tym można podawać mieszankę ziaren przeznaczoną dla papug uzupełnianą warzywami i owocami oraz niewielką ilością karmy jajecznej. Chętnie oskubują świeże gałązki wierzby, które należy im dostarczać.

Tryb Życia

Najchętniej spędzają czas, przesiadując wysoko na żerdkach, żadko przebywają na podłodze. Z zamiłowaniem wszystko oskubują i często "przeprojektowują" budki lęgowe, a nawet żerdzie, które trzeba regularnie zastępować nowymi. Noce chętnie spędzają w budkach lęgowych, nawet poza sezonem lęgowym. Słysząc lub widząc coś niezwykłego, bądź też gdy są niespokojne, zaczynają wydawać głośne dzwięki. Dlatego nie są to ptaki odpowiednie dla osób mieszkających w dużych osiedlach.

Hodowla

Chcąc rozmnażać Aleksandretty Obrożne, trzeba przenieść pare do oddzielnej woliery, która zapewni im spokój. Niepokojone łatwo się irytują. Jeśli zapewnia się im ciszę i spokój, zwykle są doskonałymi i troskliwymi rodzicami. Niewskazane jest przeznaczanie do rozrodu ptaków młodszych niż 2,5 letnich, bądź 3 letnich. Prawdopodobieństwo osiągnięcia sukcesu hodowlanego jest większe w przypadku, gdy ptaki mają conajmniej 3 lata. Budka lęgowa, którą należy zawiesić w osłoniętym miejscu (przykładowo w domku nocnym) na wysokości około 1,5m musi być wykonana z solidnego drewna. Podstawa budki lęgowej powinna mieć wymiary 25x25cm, jej wysokość conajmniej 60cm, a otwór wejściowy średnicę około 8cm. W lęgu jest przeciętnie od 3-6 jaj, które czasem są wysiadywane wyłącznie przez samicę, niekiedy zaś przez oba ptaki. Pisklęta wylęgają się po około 22-24 dniach. Karmione są przez oboje rodziców. Opierzają się po około 8 tygodniach. Czasem zdarza się, że w tym czasie pojawia się już kolejny lęg, jednak oddzielanie młodych z poprzedniego lęgu nie jest konieczne.

Mutacje

W obrębie tego gatunki istnieje wiele bardzo atrakcyjnych odmian barwnych, które obecnie są hodowane na szeroką skalę. Oryginalnym ubarwieniem żyjącym na wolności ptaków jest zieleń. Z biegiem czasu wyhodowano Aleksandretty Żółte, jednolicie Białe (bez obroży), niebieskie, pastelowe niebieskie, Izabelowate niebieskie, Szare, Izabelowate szare, Izabelowate Zielone, Szaro-Zielone, Oliwkowo-Złote oraz kremowe ino. Niezwykle populatne są ptaki żółte i niebieskie. 

Dodatkowe informacje

Aleksandretty Obrożne Azjatyckie mają dzioby czerwone, zaś Afrykańskie Czarne.

 

Aleksandretta Większa

Występowanie 

Afganistan, Pakistan, Indie oraz Cejlon 

Wielkość
 
Około 57-58 cm 

Rozróżnianie płci 

Samica nie ma obroży, a jej sterówki środkowe są krótsze. 

Zachowania stadne

Ponieważ aleksandretty większe nie nalezą do najbardziej towarzyskich ptaków, lepiej jest utrzymywać parę w oddzielnej klatce. 

Warunki utrzymania
 

Ptaki te chętnie latają i utrzymywanie ich w wolierze pokojowej długosci co najmniej 
5 m daje im taką mozliwość. Ponadto ma to korzystny wpływ na stan ich zdrowia. Szerokość klatki nie jest tak ważna moze wynosić metr lub nawet mniej. Klatka powinna być solidnie zbudowana, druciana siatka bardzo wytrzymała. Ptaki te mają silne dzioby i zbyt cienką siatę przegryzą w okamgnieniu. Ich zamiłowanie do oskubywania sprawia ponadto że umieszczanie w klatce roślin jest bezcelowe. 

Temperatura otoczenia
 
Jeśli ptaki mają możliwość korzystania z dobrze ocieplonego domku nocnego, wówczas zapewnianie dodatkowego ogrzewania podczas zimowych miesięcy zwykle nie jest konieczne. 

Pożywienie
 

Podstawą ich diety może stanowić dobrej jakości mieszanka ziaren dla papug, którą należy codziennie uzupelniać pokarmem zielonym oraz owocami (chwasty, jablka oraz gruszki). Wskazane jest również podawanie, szczególnie podczas sezonu lęgowego, niewielkiej ilości karmy jajecznej. Regularnie należy dawać ptakom do oskubywania świeże gałązki wierzby i nieopryskiwanych drzew owocowych. Należy zadbać, aby ptaki zawsze mialy dostęp do mieszanki żwirku. 

Tryb Życia
 

Aleksandretty większe nie tylko chętnie, lecz również bardzo dużo skubią. Przy dużym doświadczeniu i cierpliwości opiekuna te inteligentne ptaki dają się stosunkowo dobrze oswoić. Lubią one moczyć swe pióra w deszczu. Regularnie należy opryskiwać ptaki delikatnym strumieniem wody. 

Hodowla
 
Dojrzatość hodowlaną aleksanderetty większe osiągają dopiero po ukończeniu piątego roku życia. Idealnym miejscem na gniazdo jest duży pień miękkiego drzewa z wydrążonym otworem, choć w tym celu można wykorzystywać również typową budkę lęgową, na której dnie należy umieścić gdubą warstwę wilgotnego torfu lub zbutwiałego drzewa. Pień drzewa musi mieć średnicę co najmniej 30cm, a wysokość 60cm. W lęgu są zwykle 2 lub 4 jaja, które są wysiadywane przez 26-30 dni. Pisklęta opierzają się po 2 miesiącach. Ponieważ nie są jeszcze samodzielne, rodzice nadal karmią je i pielęgnują przez pewien czas. W początkowym okresie życia wszystkie młode ptaki wyglądają jak samice - samce przybierają swe ostateczne upierzenie po upływie dwóch lub nawet więcej lat.

Mutacje

Znanych jest wiele różnych odmian barwnych w tym ptaki lutino, niebieskie oraz izabelowate.



Zdjęcia naszych Aleksandrett znajdują się w dziale "Galeria".

Reklama/Advert:
copyright 2010-2011 by adikol516