www.MOJEHOBBY.org

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje dotyczące strony wpisz swojego maila:


  

Aleksandretta Większa

Występowanie 

Afganistan, Pakistan, Indie oraz Cejlon 

Wielkość
 
Około 57-58 cm 

Rozróżnianie płci 

Samica nie ma obroży, a jej sterówki środkowe są krótsze. 

Zachowania stadne

Ponieważ aleksandretty większe nie nalezą do najbardziej towarzyskich ptaków, lepiej jest utrzymywać parę w oddzielnej klatce. 

Warunki utrzymania
 

Ptaki te chętnie latają i utrzymywanie ich w wolierze pokojowej długosci co najmniej 
5 m daje im taką mozliwość. Ponadto ma to korzystny wpływ na stan ich zdrowia. Szerokość klatki nie jest tak ważna moze wynosić metr lub nawet mniej. Klatka powinna być solidnie zbudowana, druciana siatka bardzo wytrzymała. Ptaki te mają silne dzioby i zbyt cienką siatę przegryzą w okamgnieniu. Ich zamiłowanie do oskubywania sprawia ponadto że umieszczanie w klatce roślin jest bezcelowe. 

Temperatura otoczenia
 
Jeśli ptaki mają możliwość korzystania z dobrze ocieplonego domku nocnego, wówczas zapewnianie dodatkowego ogrzewania podczas zimowych miesięcy zwykle nie jest konieczne. 

Pożywienie
 

Podstawą ich diety może stanowić dobrej jakości mieszanka ziaren dla papug, którą należy codziennie uzupelniać pokarmem zielonym oraz owocami (chwasty, jablka oraz gruszki). Wskazane jest również podawanie, szczególnie podczas sezonu lęgowego, niewielkiej ilości karmy jajecznej. Regularnie należy dawać ptakom do oskubywania świeże gałązki wierzby i nieopryskiwanych drzew owocowych. Należy zadbać, aby ptaki zawsze mialy dostęp do mieszanki żwirku. 

Tryb Życia
 

Aleksandretty większe nie tylko chętnie, lecz również bardzo dużo skubią. Przy dużym doświadczeniu i cierpliwości opiekuna te inteligentne ptaki dają się stosunkowo dobrze oswoić. Lubią one moczyć swe pióra w deszczu. Regularnie należy opryskiwać ptaki delikatnym strumieniem wody. 

Hodowla
 
Dojrzatość hodowlaną aleksanderetty większe osiągają dopiero po ukończeniu piątego roku życia. Idealnym miejscem na gniazdo jest duży pień miękkiego drzewa z wydrążonym otworem, choć w tym celu można wykorzystywać również typową budkę lęgową, na której dnie należy umieścić gdubą warstwę wilgotnego torfu lub zbutwiałego drzewa. Pień drzewa musi mieć średnicę co najmniej 30cm, a wysokość 60cm. W lęgu są zwykle 2 lub 4 jaja, które są wysiadywane przez 26-30 dni. Pisklęta opierzają się po 2 miesiącach. Ponieważ nie są jeszcze samodzielne, rodzice nadal karmią je i pielęgnują przez pewien czas. W początkowym okresie życia wszystkie młode ptaki wyglądają jak samice - samce przybierają swe ostateczne upierzenie po upływie dwóch lub nawet więcej lat.

Mutacje

Znanych jest wiele różnych odmian barwnych w tym ptaki lutino, niebieskie oraz izabelowate.



Zdjęcia naszych Aleksandrett znajdują się w dziale "Galeria".

Reklama/Advert:
copyright 2010-2011 by adikol516