www.MOJEHOBBY.org

Jeśli chcesz otrzymywać najświeższe informacje dotyczące strony wpisz swojego maila:


  

Lorysa Górska

Ta niezbyt duża, kolorowa papuga jest najczęściej hodowanym gatunkiem z rodziny lor. Jest nie tylko pięknie upierzona, ale wspaniale uczy się naśladować melodię i dźwięki (w tym mowę ludzką), jest odporna na warunki atmosferyczne i łatwo rozmnaża się w niewoli.

Istnieje 21 podgatunków lorysy górskiej, wszystkie nieznacznie różnią pod względem ubarwienia. Larysy zamieszkują rzadkie lasy i zakrzewione, otwarte tereny Australii, Nowej Gwinei, Indonezji i okolicznych wysp. Najbardziej znane podgatunki to Trichoglossus haematodus mollucanus i Trichoglossus haematodus rubritorquis. Podgatunki te różnią się jedynie zabarwieniem wewnętrznej strony skrzydeł.

Papuga ta dorasta do 30 cm, choć na ogół jest to 25-26 cm. Obie płcie są ubarwione tak samo, a odróżnia je tylko kolor tęczówek - jasnoczerwona u samca i jasnopomarańczowa u samicy. Są to niezwykle kolorowe ptaki - głowa ma intensywny, ciemnoniebieski odcień, grzbiet, skrzydła i ogon są jasnozielone, pierś z reguły pomarańczowożółta, dziób czerwony. Podgatunki mogą się nieco różnić szczegółami, a niektóre z nich (np. T.h.weberi) są całkiem zielone.

Lorysy górskie w warunkach hodowlanych powinny być trzymane parami lub razem z innymi papużkami. Żywią się mieszanką zbożową ze słonecznikiem, kanarem, owsem i innymi nasionami, słodzonym mlekiem z biszkoptami, miodem, owocami (dobre są banany, jabłka i winogrona), marchwią, lubią też soki owocowe.

Lorysy są odporne na warunki atmosferyczne, powinny jednak zawsze nocować w pomieszczeniu o temperaturze powyżej 0°C. W ich wolierze musi znajdować się budka lęgowa (np. dla szpaków) z otworem o średnicy 8 cm, wyściełana piachem z torfem. Lorysy nie są wymagające w kwestii warunków gniazdowania, łączą się chętnie i łatwo wychowują młode. Budki lęgowe służą im też jako "noclegownie", dlatego poza porą gniazdowania nie powinno się ich wyjmować z woliery.

Samica składa z reguły 2 białe jaja, które wysiaduje przez 23-25 dni. Młode opuszczają gniazdo w wieku 7-8 tygodni, ale jeszcze przez 3 tygodnie karmione są przez rodziców. Młode lorysy wyglądem przypominają dorosłe osobniki, mają jednak krótsze pióra ogonowe, a ich dzióbki nie są jeszcze mocno czerwone.



Zdjęcia naszych Lorys znajdują się w dziale "Galeria".

Reklama/Advert:
copyright 2010-2011 by adikol516